Τοποθεσία
Πρωτεύουσα της Χαλκιδικής είναι ο Πολύγυρος που βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της, μόλις 69 χιλιόμετρα απο την Θεσσαλονίκη. Η μετακίνηση γίνεται κυρίως οδικώς και το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το “Αεροδρόμιο Μακεδονίας”, έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η Σιθωνία είναι η δεύτερη χερσόνησος της Χαλκιδικής. Το τραχύ και εντυπωσιακό τοπίο του μεσαίου ποδιού ενθουσιάζει τους φυσιολάτρες και τους τουρίστες που ζητούν καταφύγιο από τις παγίδες του πολιτισμού.
Οι ακτές παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία – μια διαδοχή από ψαράδικα χωριουδάκια, γραφικά λιμανάκια, έρημες παραλίες κάθε μεγέθους, περιτριγυρισμένα από δέντρα και θάμνους. Η Σιθωνία είναι μια μουσική συμφωνία μπλέ και πρασίνου: δεν υπάρχουν επίθετα για όλες τις αποχρώσεις και τους τόνους της βλάστησης, της θάλασσας και του ουρανού που θα μπορέσετε να δείτε εκεί.
Αλλά δεν θα χρειαστείτε να περάσετε “σπαρτιάτικα” στη Σιθωνία. Υπάρχουν ξενοδοχεία κάθε ποιότητας από τα οποία θα μπορέσετε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει, συμπεριλαμβανομένου και του μοναδικού ξενοδοχείου πολυτελείας στη Χαλκιδική, με ένα γήπεδο γκόλφ με 18 τρύπες, ανάμεσα σε όλα όσα προσφέρει. Γήπεδα τένις και θαλάσσια σπόρ μπορούν να βρεθούν παντού ενώ η ιππασία μέσα στα δάση ελάτων είναι μια εμπειρία που δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Όσο για τη νυχτερινή ζωή και τις υπόλοιπες διασκεδάσεις που περιμένει κανείς από τα θέρετρα των διακοπών, η Σιθωνία καταφέρνει να συνδυάσει την παραδοσιακή ομορφιά και φιλοξενία με τις σύγχρονες απολαύσεις.
Το Πόρτο-Κουφό
Είναι το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας. Το όνομά του (Κωφός λιμήν)-το αναφέρει και ο Θουκυδίδης. Οι διαστάσεις του είναι : μέγιστο μήκος 1.600μ., μέγιστο πλάτος 550 μ., μέγιστο βάθος 8-23 μ., άνοιγμα εισόδου 300μ., βάθος εισόδου 10-33μ. και 5,5-27 μ. Στις βραχώδεις και απόκρημνες ακτές του ανοίγονται σπηλιές, σε μια από τις οποίες, στη ΝΑ. Πλευρά της εισόδου, μπορεί ο επισκέπτης να μπει με βάρκα. Μια άλλη ενδιαφέρουσα σπηλιά βρίσκεται στη ΝΑ. Πλευρά του λιμανιού, στην κορυφή της τομής του παλιού λατομείου. Η επίσκεψή της είναι σχεδόν αδύνατη σήμερα, λόγω της τομής που έγινε με τη λατόμευση. Το σπήλαιο αυτό πρέπει να ήταν τόπος λατρείας στα ρωμαϊκά χρόνια. Αργότερα, για να εξαγνιστεί ο χώρος, οι χριστιανοί ζωγράφισαν κόκκινους χαρακτηριστικούς σταυρούς στην οροφή της σπηλιάς.
Κωφός λιμήν, τόπος γεμάτος μνήμες. Εδώ, σύμφωνα με τους μύθους, ζούσε ο Πρωτέας με τη θυγατέρα του, την Τορώνη, κι επίσης εδώ έβοσκε τα κοπάδια με τις φώκιες του θεού της θάλασσας του Ποσειδώνα.
Τα βάθη του λιμανιού ανυπολόγιστα, αλλά απ’ αυτά άρχιζε μια σήραγγα, που οδηγούσε, πάντα σύμφωνα με τους μύθους, ως την Αίγυπτο, και ειδικότερα στη νήσο Φάρο. Απ’ αυτά τα μέρη επιπλέον πέρασε κάποτε ο Ηρακλής και πάλεψε με τους υιούς του Ποσειδώνα, τον Πολύγονο και τον Τηλέγονο, και τους νίκησε.
Ιστορία
Η Χαλκιδική, σύμφωνα με ευρήματα από την προϊστορική εποχή στην περιοχή των Πετραλώνων, κατοικήθηκε περίπου πριν από 700.000 χρόνια. Εκεί δεσπόζει το σπήλαιο των Πετραλώνων, το οποίο αποτελεί την κοιτίδα των μεγαλύτερων ανθρωπολογικών ευρημάτων. Η ανακάλυψη του κρανίου του Νεάντερνταλ, το οποίο χρονολογείται στα 500.000 έτη, τράβηξε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έκανε το σπήλαιο των Πετραλώνων τόπο διαρκών επιστημονικών ερευνών.
Οικισμοί από την Νεολιθική εποχή και την εποχή του Χαλκού, βρίσκονται στην δυτική και κεντρική Χαλκιδική, ενώ πολλές πόλεις άνθησαν, ανά τους αιώνες και μία από τις πιο σημαντικές πόλεις αυτές, ήταν και η πόλη Όλυνθος (αρχαιολογικά ευρήματα στην Όλυνθο, την Ποτίδαια, τα Στάγιρα και την Τορώνη). Το 384 π.χ. γεννήθηκε στα Στάγιρα ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης ο οποίος υπήρξε δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Χαλκιδική πήρε το όνομα της από την πόλη Χάλκις που βρίσκεται στην Εύβοια και η οποία αποίκησε την περιοχή κατά τον 8° και 7° αιώνα π.χ. Η Κασσάνδρα πήρε το όνομα της από τον βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο, η Σιθωνία από τον Σίθων (γιό του θεού Ποσειδώνα) και ο Άθως από τον μυθικό γίγαντα Άθω. Τον 9° αιώνα ιδρύθηκε η πρώτη μοναστική κοινότητα στον Άθω. Σήμερα, η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, λειτουργεί σαν κιβωτός γιά τον Χριστιανισμό, με Βυζαντινά Μοναστήρια & θησαυρούς, σπηλιές, μοναχούς και προσκυνητές, ένα “βουνό – εκκλησία” για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.